Glödlampan
och energianvändning för ett hållbart samhälle
Inledning:
Varför den 1 september 2012 förbjöds försäljning av
glödlampor inom EU? Anledningen för det var att EU ville genom förbjudet spara
energi i hela unionen för ett hållbart samhälle. EU anser att glödlampor slösar
mycket energi och att det finns andra effektivare sätt att få ljus, såsom LED
lampor. Syftet med laborationen var att ta reda på detta genom ett experiment
där vi mäter en glödlampas verkningsgrad.
Experiment:
Vi utförde laborationen genom att vi vägt upp
en mängd vatten och mätte dess temperatur med en termometer. Sedan dränktes en
glödlampa i vattnet som var ansluten till interfacet. Med hjälp
av Pasco programmet så kunde vi få en graf som visade sambanden mellan
temperatur och tid. Vi mätte tiden för att ta reda på hur lång tid det tar att vatten blir varmt. Efter cirka 3 min skulle vi ta reda på den aktiva temperaturen i vatten. Temperaturen var i början 21°C och efter 3 min höjdes till 26,18 °C. Temperaturändringen (ΔT) påvisar att faktisk tillfördes värme till vatten. Så kunde man beräkna dels den elektriska energi som levererats till lampan och få ut ljus (E = t * p, E = Energi t = tid p = effekt) och dels den energi som krävts för att värma upp vattnet till 26,18°C efter 3 minuter
(E = c m * ΔT). Vilken verkningsgraden för det hela är bråkdelen mellan tillförd energi och nyttiga energi: E nyttiga = n. E tillförda
![]() |
Elenergi utförs till glödlampan som ligger i ett glas vatten |
Resultat:
![]() |
Vattnets temperaturändring under tre minuter |
Med hjälp av temperaturen kunde vi kalkylera fram hur mycket Energi(värme och ljus) som lampan gav ut från den tillförda energin. Denna energimängd blir inte exakt, Vi fick som resultat en hög verkningsgrad (n) på ca 47 % (istället 5%) eftersom en del värmeenergi har läckts ut i rummet under experiment. Vi glömde också dra av omslagspapperet runt termometern och andra anledningar kan vara t.ex. tekniska fel och orena glas m.m. Resultatet visar tydligt att större delen av elenergi omvandlades till värme och mindre del av energi används till ljus.
Beräkningar:
t1= 21 oC |
t2 = 26,18 oC |
Δt = 5,18 oC |
E el
= U.I.t= spänning x ström x tid = 24,6V x 0,92 A x 180 s = 4073,70 J |
E värme = C . m. Δt = 4180 J/kg x 0,1 kg x 5,18 s = 2165,28 J |
4073,70 -2165,24 = 1908,46 J |
Verkningsgrad= 1908,46 J/4073,70 J = 0,468 = 47% |
I ett exakt och noggrant experiment utan felkällor har vanliga glödlampor en verkningsgrad på ca 5 % ( bara fem procent av elenergi tillförs till lampan). Däremot lågenergi och LED - lampor ger fem gånger mer ljus än glödlampan med en verkningsgrad på över 70 % enligt forskarna. Vi sparar mycket energi när glödlampa byts mot lågenergilampa. Vi får mer ljus och tydligen mindre energi förbrukas. Dessutom lågenergilampa innehåller bara en liten mängd kvicksilver vilket är miljövänligare än glödlampa.
Ett hållbart Samhälle
Alla länder måste bidra till ett aktivt och långsiktigt klimatarbete och skapa ett hållbart samhälle. Alla bör kunna minska sin energianvändning, ett bra exempel är att inte använda glödlampor och dess negativa klimatpåverkan. Att försäljning av glödlampor förbjuds inom EU, är ett smart och miljövänlig förändring och sparar mycket energi inom unionen. Vi ska kunna hantera ökad befolkning och spara våra energiresurser. Idag är energifrågan en stor utmaning och därför måste man förbjuda försäljning och användning av glödlampa för att skapa ett effektivare och ett långsiktigt hållbart samhälle. I Sverige har vi lyckats med att genomföra EU:s nya förbud mot försäljning av glödlampor, det är ett stort steg mot ett hållbart samhälle och har blivit mer effektivt att spara våra resurser.