söndag 31 augusti 2014


Språket i Labbrapporter


Syftet med detta blogginlägg är att kunna beskriva likheter, skillnader och vad som kännetecknar den formella/informella texten i en vetenskaplig rapport.


Informell
Först monterade jag rampen med hjälp av en Pascobana och en pelare som den skulle få stöd av. Sedan skruvade jag in rörelsesensorn på toppen av banan som var kopplad till datorn och det fanns även ett stopp på botten av banan. När rampen var uppbyggd så spelade jag in bilens startposition för att kunna jämföra det med det kommande värdet. Jag spelade in startpositionen i ungefär 10 sek. Därefter spelade jag in en gång till då bilen rörde sig upp och ner för rampen. Med hjälp av värdarna så kunde jag räkna ut rampens höjd, jag kunde därefter använda till att räkna ut energiförbrukningen hos vagnen.

Formell
Experimentet gick ut på att en ramp uppbyggdes med hjälp av en Pascobana och en pelare. I den övre änden tillsattes en rörelse sensor och på den andra änden skruvades ett stop fast. Experimentet följdes med två inspelningar där den första spelade in bilens startposition och den andra spelade in rörelsen upp och ner för backen. Pasco Programmet visade så småningom olika resultat utifrån rörelsen bland annat den högsta höjden eller energiförbruken. 

Reflektion
Skillnaden mellan formell och informella texter är att i den informella texten används mest personliga och detaljerade information, däremot i en formelltext används mest allmänna och sammanträffande beskrivning som anknyts till ett allmänt experiment inte bara den individuella, personliga försöken. Det formella språket är det bästa sättet att beskriva vetenskapliga resultat i den vetenskapliga världen.



2 kommentarer:

  1. Bra!
    Infoga gärna filmen som vi tittade på så att man kan se experimentet som du refererar till: http://youtu.be/L40CF8YYmb0

    /Daniel!

    SvaraRadera
  2. Roulette and Baccarat - 2021 in 2021 - Worrione
    Roulette is 메리트카지노 one of the most popular table games. A lot of gamblers play roulette because they believe it will 바카라 사이트 have 메리트카지노총판 a positive impact on other players.

    SvaraRadera