söndag 2 november 2014

Ström och Spänning
Vad är ström och spänning?


Syfte
Syftet med undersökningen var att undersöka ämnet ”Vad är ström och spänning?”
Vi har experimenterat och tagit reda på ”hur man mäter ström och spänning” och även undersökt sambanden mellan de.

Material:
Amperemeter, en glödlampa, Pasco-programmet, Interface och kopplingssladdar.

Utförande:

Vi skapade en elektrisk krets genom att koppla upp en glödlampa med en spänningskälla. Där spänningen varieras med en amperemeter och voltmeter. Vi slog på strömmen och började med låg spänning, sedan ökade vi spänningen gradvis. Med hjälp av Interfacet kunde det ritas upp en graf i datorn som visade strömmen i funktion till spänningen.  Grafen ritades i av Pasco-programmet.

Kretsen mellan lampan och amperemätaren




Resultat:


Grafen ovan har tagits fram, nu undersöker vi resultatet i punkten där spänningen är 7.94 V och strömmen är 24,99mA. Strömmen är elektroner som rör sig mellan över- och underskottspolerna. Ju större laddning som passerar inom tidsintervallet, desto större är strömmen (I=Q/t), enheten är Ampere(A). Men vad är spänning? Spänningen mellan två punkter i ett elektriskt fält är energiändringen per laddningsenhet när laddning transporteras mellan punkterna.  Spänningen kan man räkna ut genom formeln: U=E/Q . För att räkna ut strömmen används formeln I=Q/t som räknar ut laddningstransporten per tidsenhet.  Vi vet att en elektron har laddningen 1,602 x 10-19. Med hjälp av spänningen och laddningen kan vi räkna ut antalet elektroner som passerar per tidsenheten, genom formeln: N= Q/e:

Elektronens laddning: 1,602 x 10-19
N= 7,94/1,602 x 10-19
N=4.9 x 1019
Det är ca 4.9 x 1019 elektroner som passerar varje sekund i punkten på grafen,
där spänningen är 7.97 V. I detta experiment mätte vi ström och spänning och fick reda på vad det egentligen är man då mäter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar