onsdag 21 januari 2015

Laboration om ”Densitet och okänt ämne”

Inledning
I dagens laboration skulle vi bestämma ett okänt ämne genom att mäta dess densitet.

Teori
Densitet eller tätheten hos ett material är ett mått på hur tätt materialen är packad. Det betecknas med ρ. Teorin baserade på att om vi vet massan m och volymen v hos ett föremål av ett visst ämne, får vi det ämnets densitet genom detta samband: 
                     Densitet =Massa/Volym
               ρ = m/v         enhet: 1kg/meller 1 g/cm3
För att då kunna lösa problemet krävs det att vi tar reda på samband och medelvärde av en mängd massor och tyngd och volym som metallen åstadkom i ett mätglas med vatten.

Experiment
Innan vi startade experimentet så vägde vi mätglaset fyllt med vatten(100ml) för att få en ”startmassa”. Vi fick ut att den vägde 301,5g. Sedan delade vi upp metallnitarna i 5 högar med ungefär lika mycket i varje. För att efteråt hälla i en hög i taget som vi mätte deras volym och massa samtidigt.



(Bilden visar mätglaset fyllt med nitar och vatten)


















Mätresultat och analys
Vi antecknade vårt resultat. Utifrån de siffror ritade vi en graf med hjälp av Excel som visade alla högars volym och massa När alla högar syntes till på grafen kunde vi ta reda på proportionellkonstanten, k, med hjälp av Excel verktyg.
massa (g)
volym (cm3)
0
0
10
27,8
22
61,1
34
95,5
46
120,5
58
158,5
Tabellen ovan visar mätdata, värdena utifrån mättning av olika högs massa(g) och volym(cm3)


(Grafen visar sambandet mellan ämnets massa(g), volym(cm3) och dess proportionalitetskonstant = y)


















Grafen ovan visar en linjär linje, trendlinje över vart ungefär alla högar hade för volym och massa och vi ser att trendlinjen går genom origo. Det inkluderar även proportionalitetskonstantenk, som vi ser på grafen uträknades till 2,7154 g/cm3.

Slutsats
Med hjälp av proportionalitetskonstanten från grafen, kunde vi ta reda på vad för slags metall det var. I en jämförelse med ”densitetstabell” kunde man hitta flera alternativ som hade en proportionellkonstant på ca 2,7. Men den mest rimligaste av alla var aluminium. Så slutsatsen i dagens laboration kunde vi bestämma att det okända ämnet var ”aluminium” genom att mäta dess densitet utifrån vårt resultat.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar